Desiatky Popradčanov spomínali na rok 1968 pri pamätníku J. Bonka

21.08.2013 Poprad

Poprad 21. augusta (TASR) – Niekoľko desiatok Popradčanov si dnes na Námestí sv. Egídia v Poprade pripomenulo 45. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie a okupácie Československa. „Myslím si, že nielen august 1968, ale rovnako obdobie neslobody počas komunizmu, prenasledovanie, odvlečenie ľudí do gulagov a koncentračných táborov, tieto obdobia si musíme veľmi dôrazne pripomínať, aby sa zločiny páchané v minulosti nezopakovali a ľudia k nim nabrali prirodzený odpor,“ konštatoval predseda správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák.
Podľa neho je veľmi dôležité, aby bola spoločnosť pripravená postaviť sa voči akémukoľvek zlu, ktoré možno nie je navonok až také viditeľné. Jednou z obetí okupácie bol aj 19-ročný Popradčan Jozef Bonk, ktorý zomrel po streľbe z ruských tankov. „Stále to mám pred očami, ako sa brat chcel schovať do predajne, keď počul streľbu, bohužiaľ neschoval sa a zasiahli ho tak, že už mu nebolo pomoci,“ spomína si na 21. august 1968 sestra Jozefa Bonka Anna Malá rodená Bonková.
Do konca života bude v sebe niesť odpor voči tvrdému režimu a tvrdí, že so zlom treba aj napriek všetkému bojovať. „Tie prvé dni po 21. auguste boli hrozné, aj tie roky potom, a je smutné, že len veľmi málo mladých ľudí vie o tom, čo sa v roku 1968 stalo. Ani na školách, ani vo vyučovaní nie je nikde zmienka o roku 1968,“ dodala Malá.
V Poprade bolo pri vpáde zranených ďalších 14 ľudí. Vojská piatich socialistických krajín pred 45 rokmi vstúpili na územie vtedajšieho Československa v snahe potlačiť úsilie reformných komunistov na čele s Alexandrom Dubčekom o socializmus s ľudskou tvárou. Sovieti vtedy Dubčeka odstránili z vedenia štátu a následne nasadili tzv. pozývateľov na čele s Gustávom Husákom. Práve vtedy sa začalo obdobie tzv. normalizácie s tvrdými straníckymi čistkami proti všetkým, ktorí podporovali tzv. Pražskú jar v roku 1968. Začiatkom roka 1969 sa na protest proti začínajúcej normalizácii upálil aj študent Ján Palach.
 
 
 

Vyberte región